Loxone EIB/KNX Alapok

EIB/KNX Alapok

EIB/KNX Alapok

általános

A KNX bus részére szükség van egy elkülönített erre a célra gyártott KNX tápegységre.

Az eszközök címzéséhez és teljes beállításához szükség van egy érvényes licensel rendelkező ETS programra.

Loxone EIB/KNX IP átjáró

A Loxone Miniserver GEN 1. egy teljes IP átjáróként működik, ami lehetővé teszi, például, hogy közvetlenül az ETS-ből programozzunk a helyi hálózaton.

A Miniservert az ETS automatikusan felismeri, mint IP átjárót. Ahhoz egy ez tökéletes működjön az alábbi beállításokat meg kell tenni az ETS kapcsolatok beállításában.

kereső funkció

Kattintsunk az EIB keresés funkcióra, ahol az összes beállított eszköz megjelenik, ami az installációban van!

tanuló mód

Ahhoz, hogy használjuk az EIB tanuló módot, először engedélyezni kell EIB monitort. Ahhoz, hogy ezt megtegyük, válasszuk a Tanuló módot az EIB ablakban, ne a Monitor módot! Ezután könnyen és gyorsan megadhatjuk a csoportcímeket, az EIB be és kimenetnek.

A név mezőbe írjuk be a nyomógomb nevét! Az EIS típus automatikusan beállítódik, de át is állíthatjuk. Végül, válasszuk vagy az Bemenet létrehozását vagy a Kimenet létrehozását!

Az EIB-Be és Kimenet automatikusan létrejön a periféria fán a KNX/EIB alatt.

EIB funkció blokkok a konfigurációs szoftverben

Az EIB rendszer könnyebb integrációja és irányítása végett, érdemes a beépített EIB-funkció blokkokat használni.

4.PNG

Itt egy példa beállítás világításra és árnyékolásra EIB funkció blokkokat használva:

állapot visszajelzés

Az állapot visszajelzés nagyon fontos a felhasználói felület és a Miniserver részére, főleg ha a Loxone felhasználói felületét használjuk.

Ha, pl. a lámpát nem a felhasználói felületről kapcsoljuk fel, hanem egy EIB nyomógombról, akkor is a Miniserver érzékeli, hogy a lámpa felkapcsolódott, ezáltal a felhasználói felületen is a helyes állapot fog megjelenni.

Használjunk egy EIB bemenetet az állapot visszajelzés számára! Ha a kimenetnek van saját visszajelző csoportcíme, akkor használjuk azt! Ha nincs, akkor állítsuk az bemenetet a kimenettel megegyező címre!

EIB bemenet

A periféria fán, találni fogsz EIB bemenetet, EIB kiegészített bemenetet és EIB szöveges bemenetet.

Kattintsunk a kívánt bemeneti típusra, hogy beillesszük a periféria fába!

A 1-es bemenetre kattintva megnyílik a beállítások ablak. Itt beállíthatunk különféle paramétereket, beleértve a csoportcímet és EIS típust. Ha beállítjuk, a ne küldjön választ opciót, a Miniserver nem fog elismerést küldeni. A státusz olvasása opciónál beállíthatjuk a küldés gyakoriságát. Ne használjunk indokolatlanul sűrű küldési ciklust, mert az fölöslegesen terheli a EIB-bus-t. A memória alkalmazását kipipáljuk, akkor az utolsó aktív státusz lesz elmentve, például egy áramszünet esetére.

Példa: hőmérsékleti érték kiolvasása

Itt egy példa egy EIB időjárás állomásra, és a megfelelő hőmérsékleti értéket láthatjuk a configban és a felhasználó felületen. Győződj meg róla, hogy beállítottad az ETS küldési paramétereit az olvasáshoz!

A hőmérsékletérzékelő beállítások ablakában, állítsuk analóg bemenetté! A felhasználói felület beállítása csak pár egérkattintás, az ehhez szükséges beállításokat az alábbi képen látod:

EIB kiegészített bemenet

Az esetek 80%-ában ezt a típusú bemenetet fogod használni. Például, ha nem tudod beállítani a EIB kapcsolót, hogy az aktív esetén 1 legyen, és 0, ha nem. Másik példa: ha egy meglévő rendszerbe szeretnénk a Miniservert beilleszteni. Ha nem akarsz változtatni semmit, de szeretnéd megtartani a meglévő érzékelőket, kapcsolókat. EIB kiegészített bemenet lehetővé teszi, hogy tökéletesen integrálj egy előre konfigurált Dimmert.

EIB nyomógomb beállítása kiegészített bemenettel

A következő példában egy EIB nyomógombra fókuszálunk amit dimmelésre használunk, és csak korlátozott ETS beállítás van.

A 14/1/4:1 beállítás egy rövid nyomásra 1-et küld a 14/1/4 es csoportcímre, eredményként ki és bekapcsolja a dimmer kimenetet. a 14/1/5:9 beállítás, egy hosszú nyomás eredménye dimmelés, például egy 9-est küld a 14/1/5-ös csoportcímre. A 14/1/5:0 beállításban, lefelé dimmelés történik. Erre a kiegészített bemenet tökéletes.

Ez a kép EIB nyomógomb beállítását mutatja ETS-ben

Itt láthatod a EIB kiegészített bemenet beállításait a Loxone config-ban, a felvett csoportcímekkel. A nem kérünk választ kipipáltuk.

EIB szöveges bemenet

Ezt a bemeneti típust használva, a Miniserver tud fogadni, és megjeleníteni bus-on érkező szöveges üzenetet. A státusz olvasása funkciót takarékosan használjuk,  mert fölösleges terhelést rakhat a bus hálózatra.

EIB kimenetek

EIB kimenet

A periféria fán találunk: EIB kimenetet, EIB kiegészített kimenetet és EIB szöveges kimenetet. Kattintsunk a kívánt változatra, így beillesztődik a periféria fába!

A konfigurációs szoftware lehetővé teszi, hogy csoportcímet küldjünk a buson az EIB kimenetet használva. A következő példában, árnyékolásvezérlésre fogunk koncentrálni, használva a felhasználói felületet és Loxone EIB kimenetet, hogy fel és lehúzzuk az árnyékolókat.

A felhasználói felülethez, használjunk virtuális bemenetet. Itt a lehetőségek ablakban a bemenet típusát válasszuk fel-le nyomógombra.

Így néz ki a program a configban:

EIB kiegészített kimenet

Használjunk egy kiegészített kimenetet értek specifikus címek elküldésére a buson. Ez akkor lehet fontos, hogyha szeretnénk egy ETS-ben megírt EIB jelenetet meghívni. Például egy vacsora világítási kép értéke 22 a 14/1/3 csoportcímen.

EIB szöveges kimenet

Ez a kimeneti típus, képes szöveges üzenetet küldeni a EIB buson.

    • Related Articles

    • Kábelezési alapok

      kábelezési alapok elektromos biztonság Erősen ajánljuk, hogy fordulj szakképzett villanyszerelőhöz, mielőtt bármilyen munkát végeznél a kábelezéssel. A Loxone alapvetően alacsony feszültséget használ, a szerelési munkákat csak szakképzett emberek ...
    • Gen 1. Miniserver beüzemelése

      Gen1. Miniserver beüzemelés felszerelés ·      szereljük fel a Miniservert a DIN sínre ·      kössük be a 24V DC áramellátást, de nem kapcsoljuk be míg a bekötéssel nem            végeztünk ·      kössük be a be és kimeneteket ·      kössük be a ...
    • Központi

      központi Ez a blokk lehetővé teszi, hogy központosíts általános funkciókat egy helyen, mint például a minden világítás ki. bemutatás A központi blokk lehetővé teszi, hogy csökkentsd a merkerek használatát a programodban azzal, hogy leegyszerűsít ...
    • Kapcsolóóra

      Kapcsolóóra alapok A kapcsolóóra blokkot használhatjuk időzített időbeállításokra. Ezt digitális módban is használhatjuk, de akár analóg módban is. Továbbiakban hétköznapokra, ünnepnapokra és egyéb módokra külön-külön kapcsolási időket állíthatunk ...