Loxone kapcsolóóra funkció blokk

Kapcsolóóra

Kapcsolóóra


alapok

A kapcsolóóra blokkot használhatjuk időzített időbeállításokra. Ezt digitális módban is használhatjuk, de akár analóg módban is.

Továbbiakban hétköznapokra, ünnepnapokra és egyéb módokra külön-külön kapcsolási időket állíthatunk be. Ezeket az időket állíthatjuk felhasználói felületről, applikációból vagy akár a webes felületről.

menetrend beállítása

Ahhoz, hogy változtassunk a menetrenden, kattintsunk kétszer a funkcióblokkra, hogy megnyíljon a szerkesztő ablak. Itt tudjuk változtatni az időket, napokat, hogy a menetrend kimenete mikor legyen aktív.

A kezdő időpont beállításához kattintsunk az időszalagon az adott időpontra, majd nyomva tartva húzzuk egészen a végpontig. Ennek a másolásához a CTRL-t nyomva tartva, húzzuk a szalagot a kívánt napra.

Továbbá választhatsz és beilleszthetsz működési módokat.

digitális működési mód

A kapcsolóóra kimenetét használhatjuk digitális kimenetként. Ahhoz így legyen, tegyünk egy pipát az „Alkalmazás digitális kimenetként” dobozhoz, a lehetőségek ablakban. Fontos: a működési mód az egész blokkra vonatkozik.

A jelölt időszakokban a Q kimenet aktív, míg a nem jelölt időszakokban inaktív.

példa: használat útvilágításként

Feladat: használat útvilágításként

Állítsuk be úgy az útvilágítást, hogy a hétköznapokon reggel 5től 6:45 –ig és délután 9:15től 11:30 –ig világítson. Míg hétvégenként csak este kell, hogy világítson.

megoldás

Rakjunk be egy kapcsolóóra funkcióblokkot a vizualizációs területre, a használat digitális kimenetként alapból aktív. Következő lépésként, válasszuk ki az időintervallumokat. Kössük össze a kapcsolóórát a világításvezérlő blokkal. Kész!

analóg működési mód

A kapcsolóóra képes a kimeneten analóg értékeket is kiadni. Ahhoz, hogy a blokkot analóg módban használjuk, vegyük ki a pipát az „Alkalmazás digitális kimenetként” dobozból a lehetőségek ablakban. Fontos: a működési mód az egész blokkra érvényes.

Most már létrehozhatunk különböző kimeneti értékeket a blokk minden kimenetéhez. Egyszerűen válasszunk ki egy idősávot és üssük be a kért értéket az „Érték” dobozba. A nem jelölt időpontokban az AQ kimenet értéke az alapbeállítás lesz.

Megjegyzés: ha egy új funkcióblokkot teszünk fel, annak az alap beállítása mindig digitális.

példa: ütemezett fűtésállítás

feladat

A fitness stúdió hőmérséklet Hétfőn, Csütörtökön és Pénteken délelőtt 10 és délután 5 között 22C° kell, hogy legyen. A többi napokon elég 19C°.

megoldás

Helyezzünk egy kapcsolóóra funkcióblokkot a vizualizációs területre, és vegyük ki a pipát az „Alkalmazás digitális kimenetként” dobozból. Válasszuk ki a kért időpontokat és állítsunk be 22°C-t. Ezután állítsunk be 19°C-t alapbeállításnak. Ezután az AQ kimenetet beköthetjük a fűtésvezérlés blokkba. Kész!

Figyeljünk arra, hogy ha a szobában padlófűtés van, akkor az lassabb, mint egy radiátoros fűtés, ezért hamarabb kell elindítanunk ahhoz, hogy a kért időpontban a megfelelő hőmérséklet legyen.

Aktiválás és egyéb jellemzők

Ha az „Aktiválás szükséges” doboz ki van pipálva a beállítások ablakban, akkor a Tr bemenetre muszáj érkeznie egy impulzusnak ahhoz, hogy a blokk kimenete aktív legyen.

használati példa

Az aktiváció szükséges mód hasznos lehet például egy reklám installációnál, felügyelni a bolt bejárati ajtaját. Reggel 6 és este 6 között az ajtó nyitva van, egyéb esetben pedig zárva. Aktiváció nélkül használva ez hasznos, ha automatán szeretnénk nyitni és zárni az ajtót, így például senki nem felejti el bezárni az ajtót. Azonban lehetnek biztonsági előírások.

Megoldás? Használjunk aktiválást. Például használhatunk egy iButton olvasót a bejárati ajtónál, ami küldhet egy impulzust a Tr bemenetre, tehát az első dolgozó aktiválja az órát és ezután az ajtó nyitva van. A munkanap végén, amikor az óra deaktiválódik és az ajtó zárva van. Tehát ha hétvége van, szabadság vagy valaki megbetegszik, nem kell foglalkozni a működési módokkal, ha senki nem aktiválja az órát, akkor az ajtó zárva marad.

kimenetek és paraméterek

AQm kimenet a jelenlegi működési módot mutatja, ezek a számok megtalálhatók a szerkesztő ablak alsó sarkában.

A Qon és Qoff egy-egy impulzust adnak. Qon impulzust ad a periódus kezdetén és a Qoff pedig a periódus végén küld egy impulzust. Az impulzus időtartama állítható a T paraméterrel.

Az A és M paramétereket akkor használjuk, ha az órát manuális módban szeretnénk használni. Ha az A értéke 1, akkor a manuális mód aktív, ami azt jelenti, hogy az M bemenetre küldött érték beállítja a kért a módot. Például a 4 beállítja az órát csütörtökre.