Loxone "Energia menedzser" blokk működése

Loxone "Energia menedzser" blokk működése

Energia menedzser blokk

A blokk a megtermelt többlet energia optimális felhasználását teszi lehetővé. Így a megtermelt energiát nem a hálózatra tölti fel a rendszer, hanem a házon belül felhasználja.

Működés:

A blokk 12 fogyasztót tud lekezelni, különböző prioritásokkal. Ha több áramot termel a rendszer, mint amit felhasznál, a blokk automatikusan bekapcsolja a rá csatlakoztatott fogyasztókat. Energia többlet esetén az Energia menedzser megpróbálja a lehető legtöbb fogyasztót bekapcsolni, kezdve a legkisebb teljesítményűvel.

Lehetőség van a trigger bemeneteken keresztül az adott fogyasztók azonnali kapcsolására.

Programozás:

A blokk működéséhez szükség van az aktuális termelt és fogyasztott teljesítményre. Ezt az értéket a Alp bementre kell csatlakoztatni. Ha több energiát termel a rendszer, mint amit felhasznál, az érték negatív lesz, ellenkező esetben pedig pozitív. Ezután a blokk a kimenetekre (Q1-Q12) csatlakoztatott fogyasztókat be és ki tudja kapcsolni.


A jelenlegi fogyasztás 2 kW és az energiatárolóban sincs energia így a blokk mindkét fogyasztót kikapcsolja.

A rendszer túltermelésbe kezdett így keletkezett 1 kW többlet energia, ami elegendő az első fogyasztó bekapcsolására.

További 1 kW többlet energiát termelünk, így a második fogyasztót is bekapcsolja a rendszer.

Nem termelünk több energiát, de a tároló feltöltött így, vagy tartalék energiánk, hogy a fogyasztók bekapcsolva maradjanak.

Továbbra sem termelünk, és a tároló is fokozatosan merül le így a blokk folyamatosan lekapcsolja a fogyasztókat.


Bemenetek:

Alp: A fogyasztás analóg bemenete. Pozitív érték esetén a hálózatról vételezzük az energiát, negatív érték esetén a rendszer túltermel.

Alb: Energia tároló teljesítmény

Alt: Prioriást választó, az itt megadott számú (1-12) fogyasztó fog elsőre bekapcsolni.

Tr1-Tr12: Az adott kimenet (Q1-Q12) direkt kapcsolása.

R: Minden kimenetet kikapcsol.

Paraméter:

O: Szabad teljesítmény eltolás

Kimenetek:

Q1-Q12: A fogyasztók kapcsolására használt kimenetek.

AQr: Fennmardó energia

Beállítások (dupla kattintásra):


Prioritás: A fogyasztó bekapcsolásának sorrendje

Kimenet: A blokk kimenet.

Leírás: A fogyasztó neve.

Aktiválás hossza (s): Bekapcsolás késleltetés.

Minimális bekapcsolási idő (min): Az a legkevesebb időtartam, amire a fogyasztó bekapcsol.

Minimális kikapcsolási idő (min): Az a legkevesebb időtartam, ami után a fogyasztó újból bekapcsolhat.

Minimális bekapcsolási idő/nap (min): Az a legkevesebb időtartam amire, egy nap alatt a fogyasztó bekapcsol.

A minimális futási idő vége: A futási idő számolásának vége, adott napon.

Felhasználó által definiált idő: A felhasználó által megadott időpont, amikor a futási idő számolása befejeződik.

Bekapcsolási teljesítmény (kW): A bekapcsoláshoz szükséges többlet teljesítmény.

Teljesítmény (kW): A fogyasztó teljesítménye.

Funkcionalitás:

A blokkhoz csatlakoztatni kell a mért aktuális teljesítményt. Ha több termelt energiánk van, mint amit felhasználunk, ez az érték negatív lesz.

A Alp-re érkezett negatív teljesítmény esetén az Energia menedzser megpróbálja a többlet energiát az legoptimálisabb módon felhasználni. A legkisebb teljesítménnyel rendelkező fogyasztót automatikusan bekapcsolja, ha nincs bekapcsolási idő beállítva. Amennyiben továbbra is többlet teljesítmény érhető el, további fogyasztókat fog felkapcsolni. Ameddig termelt energia érhető el a menedzser megpróbálja az összes fogyasztót felkapcsolni a minimális napi futásiidőre.

A fogyasztók felkapcsolva maradnak a Minimális bekapcsolási időre. Miután kikapcsoltak, kikapcsolt állapotban maradnak a Minimális kikapcsolási időre. A ciklus folytatódni fog ameddig a fogyasztó el nem éri a ’’Minimális bekapcsolási idő/nap’’ időtartamot.

Amennyiben nem tudod a rendszer megfelelő mennyiségű energiát termelni, a fogyasztókat még éjfél előtt a blokk be fogja kapcsolni a napi minimális futási időre.

Ha egy fogyasztót azonnal be akartunk kapcsolni a trigger bemenetekre (Tr1-Tr12) adott egy másodpercnél rövidebb impulzussal be lehet kapcsolni a napi minimális futási időre, akkor is ha nincs többlet energiánk.

Ha az impulzus hosszabb, mint egy másodperc akkor az Energia menedzser manuális módba vált. A kimenet mindaddig bekapcsolva marad, amíg a trigger bemenetére nem küldünk 0-át.

Az ’’Aktiválás hossza’’ beállítással egy be kapcsolás késleltetés lehet beállítani.

A bekapcsolási teljesítménynél meghatározhatjuk, hogy mekkora többlet energia esetén kapcsoljon be a fogyasztó. A teljesítményt a fogyasztó adatlapján vagy típustábláján található.

Az ’’O’’ eltolás paraméterben meghatározhatunk egy határértéket a ’’tartalék’’ energiának. Alapértelmezetten 0 a megadott érték. 

 





    • Related Articles

    • Nyitásérzékelők blokk

      nyitott ablakok alap funkciók Ez a blokk lehetővé teszi, hogy a nyílászárók állapotát megjelenítsük. A Loxone Air eszközei mellett más külső érzékelőt is hozzáadhatunk. alapbeállítás Két kattintás a blokkon, közvetlenül kiválaszthatunk Loxone Air ...
    • Fogyasztásmérő blokk

      fogyasztásmérő A blokk lehetetővé teszi, hogy mérjük és megjelenítsük az energiafogyasztást a felhasználói felületen. Ez impulzusadós órákkal, vagy mért értéket átadó órákkal működik. bemutatás A fogyasztásmérő blokk lehetővé teszi, hogy fogadjuk az ...
    • Loxone bináris átalakító funkció blokk

      bináris átalakító Ez a blokk decimális számot alakít át bináris számmá. funkciók Kösd be a decimális számot, amit 8-bites bináris számként szeretnél megjeleníteni az Ai (V) bemenetre. A kimenet a 8-bites szám. kimenetei információ példa A 11 es érték ...
    • Riasztó blokk

      Riasztó bemutatás A riasztó blokk-kot használhatjuk egy riasztó rendszer felépítésére a Loxone házunkban. Használhatod a mozgásérzékelőket, amik már vannak a házban a világítás miatt. Ezek érzékelik a mozgást, így nincs szükséged a riasztórendszer ...
    • Szélérzékelő blokk

      Szélérzékelő funkciók A szélérzékelő blokk lehetővé teszi, hogy a szélmérőtől érkező digitális impulzusokat szélsebességgé alakítsa. A blokknak vannak további funkciói, tud átlagos szélsebességet számolni, maximum szélsebesség, és képes ...